Vápník z mléka není pro vás? Dopřejte si vaječné skořápky. A není to vtip

V roce 2020 byla celosvětová produkce ptačích vajec, především slepičích, 86,670 milionu tun. Od roku 2000 vzrostla z 51,016 milionu tun o téměř 70 procent. Do roku 2030 překročí hranici 90 milionů tun. Skořápky tvoří 11 procent hmotnosti vajec. Pokud by jejich odhadovaný předloňský objem byl naložen do železničních vozů určených k přepravě obilovin a semen, takový vlak by měřil 3 740 kilometrů.

Dobrou zprávou je, že vaječné skořápky ve své organické podstatě přímo neškodí životnímu prostředí – přímo naopak. Ty z vlastní kuchyně tedy můžete bez zdráhání a výčitek svědomí vyhodit do bioodpadu nebo na kompost, případně jimi přihnojit. Spotřeba vajec v domácnostech je však zanedbatelná ve srovnání s potravinářským průmyslem a gastronomickým sektorem. Horší zprávou je, že vaječné skořápky ve velkém je třeba bez otálení zlikvidovat nebo nějakým užitečným způsobem využít. Přichycené částečky původního obsahu totiž rychle podléhají rozkladu. Při bezúčelovém skládkování představuje uvedená masa značnou ekonomickou i environmentální zátěž.

Využít ano, skládkovat ne
Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) zařadila vaječné skořápky na 15. místo na seznamu zbytků z potravinářské produkce, které skládkováním nejvíce narušují životní prostředí. Společnost Just Eggs z anglického Leicestru, která zpracuje 1,5 milionu vajec týdně, vyčíslila své roční náklady na likvidaci skořápek na 50 tisíc liber. Upcyklace vaječných skořápek pochopitelně také něco stojí, ale je přívětivá k přírodě a přináší také účetní plusy. Přímo rentovat se může u sofistikovaných „druhých šancí“ s vysokou přidanou hodnotou – společenskou i finanční. Studie kanadské Univerzity Ottawa ukázala, že za stoletu počínaje rokem 1920 se vaječných skořápek týkalo 673 patentů. Přibližně čtyři pětiny z nich (536) vznikly v ostatních dvou dekádách, tedy za poslední pětinu zkoumaného času, a 38 procent (257) v období 2015 – 2020. Přičemž z těchto nejčerstvějších 257 patentů mělo 39 procent (99) biotechnologický charakter.

Užitečné i pro průmysl
Vaječné skořápky jako náhrada vápence nacházejí uplatnění ve stavebnictví, hutnictví, papírenství a materiálovém inženýrství obecně. Mohou být například alternativou hydroxyapatitu používaného k úpravě vod znečištěných těžkými kovy. Kromě toho jsou vhodnou složkou biopaliv či komponentem krmných směsí pro velkochy užitkových zvířat. Inu a v neposlední řadě mají pro svůj vysoký podíl kalcia stoupající renomé ve stomatologii a ortopedii.

Kolik vápníku potřebujeme
Vzhledem k tomu, že vaječné skořápky jsou na 90 procent tvořeny vápníkem (obsahují však i železo, měď, zinek, jód, mangan, kobalt, fosfor, fluor, stroncium, chrom či molybden), zmíněné segmenty medicíny vůbec nejsou v této souvislosti náhodné . V lidském těle se až 99 procent vápníku váže právě v kostech a zubech. Významnou roli přitom má také pro správnou činnost srdce, cév, nervů a svalů, ale i rovnováhu imunitního systému, fungování spánkového režimu, zdraví pokožky a vlasů. Doporučená denní dávka vápníku je od 800 do 1 200 miligramů v závislosti na věku, anamnéze a zdravotním stavu. Při nedostatku kalcia organismus volí cestu menšího zla a odčerpává zásoby právě z kostí a zubů. Osteoporóza i slábnutí chrupu jsou tedy projevem jakési samočinné záchranné akce.

Při zvýšených nárocích je třeba přidat
Ke zvýšeným nárokům na přísun vápníku vede zejména těhotenství, menopauza a přirozené ochabování spojené s vyšším věkem. Rizikovými faktory jsou však také nadměrná sedavá činnost, častá konzumace alkoholu, kávy a sycených nápojů či překyselení vnitřního prostředí způsobené nevyváženou stravou: tělo neutralizuje kyseliny minerály včetně vápníku. Zároveň se potřeba důkladného preventivního „promazávání“ pohybového aparátu, tedy i kloubů, vaziv a šlach, týká i osob pravidelně podstupujících intenzivní fyzickou aktivitu.

Front view of a drinking glass, a bottle and a jug filled with fresh organic vegan milks surrounded by oat flakes, soy beans, quinoa seeds, rice grains, spelt grains, hazelnuts, almonds and coconuts pieces. Low key DSLR photo taken with Canon EOS 6D Mark II and Canon EF 24-105 mm f/4L

Doma to raději nezkoušejte
Prášek z vaječných skořápek se teoreticky dá nadrtit iv domácích podmínkách. Z více vesměs hygienických důvodů je to však háklivé. Stačí uvést, že při tovární výrobě výživových doplňků z vaječných skořápek se dodržuje a kontroluje plnění nejpřísnějších požadavků na GMP certifikovanou farmaceutickou produkci. Rozdíl v kvalitě, trvanlivosti a bezpečnosti tomu odpovídá. Snad ještě větší potenciál při podpoře terapie a rekonvalescence, ale i prevenci obtíží pohybového aparátu a zároveň v kosmetickém odvětví, vykazují membrány vaječných skořápek.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Pravidelně cvičíte? TOP 7 potravin, které by ve vašem jídelníčku určitě neměly chybět!

Když jde o zlepšování kondice, nezáleží jen výkonu, který podáváte, ale ve stejné míře i na tom, jaké živiny přijímáte. Jídlo je palivo a...

12 způsobů, jak si zajistit domácnost před odjezdem na dovolenou

Letní dovolená je super vzrušující. Vše máte už dávno rezervováno a zaplaceno, celé týdny se těšíte na tento den, sbalené kufry na vás čekají...

Znáte pravidlo jedné dlaně? Balkonová výsadba má svá specifika

Rádi spontánně improvizujete a nechce se vám při výsadbě flóry do balkonových podlouhlých truhlíků hledat doporučený rozestup v odborných publikacích nebo na webu? Pokud...

Praktický manuál zalévání zahrady nebo Tipy, jak šetřit vodu

Vytvořili jsme pro vás praktický manuál zalévání zahrady. Takový, který šetří vaši peněženku, vaše kříže a také prospívá rostlinám v záhonech. Přečtěte si 30...

8 otázek a odpovědí na téma pěstování vodních a vlhkomilných rostlin

Obliba budování zahradních jezírek narůstá, jejich podoba však bývá různá. Ne vždy je zdobí rostliny, ale právě ty dotváří celkový atraktivní vzhled jezírka. K jezírkům...