Pokud vám zapáchá kompostér, možná do něj přidáváte hodně posečené trávy. Jak ji v kompostu správně využít? Zdroj: Shutterstock
Pokud přidáváte do kompostu příliš mnoho trávy, můžete si vydělat na problémy. Nedojde ke správnému zpracování kompostu a vy se místo výživného hnojiva dočkáte zapáchající kopy „odpadu“. Zahradní architekta Denisa radí, jak trávu v kompostéru využívat efektivně.
Od obce jsme dostali plastový kompostér, který jsme byli odhodláni plnohodnotně využívat. Máme však problém. Tráva, kterou do něj dáváme po sečení, se nerozkládá a kompost neklesá. Navíc příšerně zapáchá. Co s tím dělat? Josef, Dunajská Lužná
Odpověděla: Ing. Denisa Bajzíková – zahradní architektka
Kompostování je super, ale nesvědčí mu současná moderní zahrada, jejíž největší plochu tvoří intenzivně sečený trávník bez plevele. Sečením vytváříte obrovskou hmotu biomasy, která však do kompostéru nepatří – tak tvrdí několik zdrojů.
Travní stébla jsou totiž něco jako tenké a úzké destičky, které když se nakupí, slepí se vodou, která se z nich začne vypařovat, a tak vytvoří souvislou silnou neprodyšnou vrstvu.

Kompost neumí dýchat a začínají probíhat hnilobné procesy, při kterých není zapotřebí kyslík, což se začne projevovat intenzivním zápachem. A ten cítit dodaleka.
Tip redakce: Pečujte o svou zahradu a ona Vám to vrátí.